Çocuğunuza Okumayı Sevdirmek İçin 10 Etkili Yöntem

Cuma, Şubat 05, 2016

   Günümüzün ebeveynleri çocuklarını geleceğe hazırlamak konusunda eskiye nazaran daha dikkatli ve bilinçliler. Çocuklarını kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir konuma getirmek için özel okullara tonlarca para döküyorlar. Bu para akışının karşılığında çocuklarının geleceği konusunda tatmin olamayan aileler, okul dışı aktiviteler ile çocuklarının yaşam boyunca kullanabilecekleri donanımlara sahip olmaları için ekstra çabalar sarf ediyorlar. Bu çabalardan bir kısmı da kuşkusuz çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırabilmek konusunda yoğunlaşıyor. Ancak bir çoğumuzun bu konuda olumlu bir sonuç almak bir yana, bir santim kadar yol alamadığı da bir gerçek. Peki bu işin sırrı nedir?
  İşte size uzman görüşleri ve mesleği eğitim olan bir baba olarak kendi tecrübelerimden derlediğim yöntem ve kurallar,


   1.Sabırlı Olun.

    Çocuk yetiştirmek oldukça meşakkatli bir iştir. Bazen ona kazandırmaya çalıştığımız davranışların sonuçlarını görmek zaman alabilir. Ebeveyn olmanın en zor taraflarından biri yüksek düzeyde sabır gerektirmesidir. Günün koşuşturmacası ve zaman yetersizlikleri bir çok olayda olduğu gibi çocuk yetiştirme konusunda da bizi sabırsızlığa sürükleyebiliyor. Ancak hayatımızın en önemli yaratığı söz konusu olduğunda sabır en önemli dayanak noktamızdır. Uyguladığımız yöntemlerin doğruluğunu teyit ettikten sonra yapacağımız en önemli şey sabrımızı yitirmeden sonuçları beklemektir. Zira bazı eğitim yöntemleri uzun vadede sonuçlarını gösterebilir. Sözün kısası, sabırlı olun

     
       2.Örnek Olun.

          Şunu bilmelisiniz ki örnek olmadığınız hiç bir davranışı çocuğunuza kazandıramazsınız. Çocuğunuzla kurduğunuz güven ve sevgi ilişkisinin sonrasında sergileyeceğiniz her davranış onun hayata hazırlanırken rehberi olacak. Siz okursanız o da okur.





           3. Evde okuma saatleri düzenleyin.
          Evde takım halinde yapılan aktiviteler çocuğunuzun kişisel gelişimi açısından çok verimlidir. Böyle saatlerde çocuklar aile içi güven ve sevgi ilişkisinin yarattığı sıcaklığı hissederler. Böyle bir psikoloji ile yaratılmış bir okuma ortamı çocuk için oldukça çekici gelecektir. Her gün aksatmadan sabırla tekrarlandığında çocuğunuzda bir alışkanlığa dönüşecektir. 




       4.Kendi kitabını seçmesine izin verin.
         Çocuğunuzun belirli konularda kendi seçimlerini yapmasına izin vermeniz onun özgüvenini pekiştirir. Bunun yanında insanların kendi yaptığı seçimlere sahip çıktığı da bilimsel bir gerçektir. Bu psikolojik kural çocuklar için de geçerlidir. Bırakın kendi kitabını kendisi seçsin. Bunun için kendi harçlığını kullanması kitaplara ilgisini daha da artıracaktır.



       
       5.Birlikte kitap evlerini turlayın.
         Bir çoğumuz hafta sonu alış verişleri için AVM ziyaretleri yapıyoruz. Bu ziyaretlerde satın almasak bile kitapçıları dolaşmak çocuğunuzda kitaplara karşı bir ilgi uyandırabilir. Çocuk kitapları reyonu bir çok kitap evinde albenisi yüksek şekilde tasarlanmıştır. Bu tasarım çocukların ilgisini çekerken aynı zamanda orada bulunan çocukların kitap ilgisi çocuğunuzda bir taklit davranışına dönüşerek itici bir duygusal güç oluşturabilir. Kitapçı gezmek büyükler içinde motive edici, rahatlatıcı ve merak uyandırıcı bir aktivitedir. Yalnızken bile yapılması şiddetle tavsiye edilir. 





       6.Sevdiği masalların kitabını hediye edin.
         İlgisini çeken masallara ve daha fazlasına okuyarak ulaşabileceğini fark eden çocuk kitaplara karşı bir ilgi geliştirebilir. Size sorduğu "bunu nereden biliyorsun" sorularına vereceğiniz "kitaplardan öğrendim" yanıtı da aynı ilgiyi uyandırarak kitabı onun gözünde kutsallaştırır.





      7.Bitirdiği her kitap için ödül verin.
         Unutmamak gerekir ki ödüllendirme ve cezalandırma eğitimin en önemli iki yöntemidir. Doğru davranışların ödüllendirilmesi çocuğunuzun o ödülü tekrar elde etmesi için motive olmasını sağlar ve davranışı tekrarlamaya yönlendirir. Bu yöntemi kullanarak onun sevdiği ve elde etmek istediği şeyleri kitapla özdeşleştirebilirsiniz.Vereceğiniz ödül sizin hazırladığınız bir teşekkür sertifikası bile olabilir. Ama unutmayın bir çocuk için en iyi ödül anne ve babasını mutlu eden davranışlarının farkında olmaktır. Bu farkındalığı, samimi bir öpücükle sağlayabilirsiniz.



       8.Sevdiği filmlerin kitaplarını hediye edin.
         Çocukların hayal dünyası Hollywood'un merceği altında. Her sezonda onlarca animasyon vizyona giriyor ve bir çoğunun oyuncak, kırtasiye ve buna benzer materyalleri üretilerek cebimizdeki para sistematik bir şekilde emiliyor. Madem buna karşı çıkamıyoruz o zaman avantaja çevirelim ve o animasyon aşkını kitapla destekleyelim. 





     9.Uykudan önce masal anlatmak yerine, masalı kitaptan okumak.
         İşte size örnek olmak ve merak uyandırmak için farklı bir yöntem. Aynı zamanda  sizi saçma sapan masallar uydurmaktan kurtarır :)





       10.Okuması için zorlamayın.
          Bir çocuğa karşı takınacağınız en anlamsız ve facia tavır onu bir şeye zorlamaktır. Yukarıdaki maddeleri uygulayamıyorsanız bari bunu yapmayın. Tabii kitaptan nefret etmesini istiyorsanız o başka :)
 Kitapla ilgili sosyal çevre yaratmasını sağlayın: Mutlaka çevrenizde sizinle ve çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı ile ilgili aynı sorunları yaşayan ebeveynler vardır. Çocuğunuzun kitapla ilgili olumlu deneyimlerini yakın çevresine yaymanız, onun arkadaşları ile paylaşabileceği yeni deneyim fırsatları yaratırken bir yandan da sizin yeni insanlarla tanışarak, çocuğunuzla ilgili yeni paylaşım ortamları yaratarak sosyalleşmenize olanak tanır.


    Kitapla Kalın
   Murat DURUKAN




You Might Also Like

0 yorum

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images